Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2405 van /home/drupal/public_html/includes/menu.inc).

Opnemen met de computer

Op deze pagina behandel ik het onderwerp 'opnemen met de computer'. Allereerst bespreek ik welke mogelijkheden er zijn en daarna zal ik duidelijk proberen te omschrijven hoe u uw cassettes, langspeelplaten, minidiscs en welke geluidsbron dan ook kunt digitaliseren.

Inleiding:

Cassettebandjes, ze worden steeds minder gebruikt, om over platen nog maar te zwijgen. De nieuwe stereo-installaties beschikken tegenwoordig al helemaal niet meer over een cassettespeler. Toch hebben bijna alle mensen nog veel oude bandjes en platen met bijzonder waardevol materiaal. Materiaal dat misschien wel heel kostbaar voor u is en wat u dus graag veilig wilt stellen. Want bandjes raken na verloop van tijd op en u zou uw complete platencollectie best met de computer af willen spelen (in plaats van het steeds weer van zolder halen van uw oude platenspeler).
Waarom dan niet uw bandjes en platen digitaliseren? De geluidsdragers dus overzetten naar de computer en als CD of mp3 opslaan?
In dit artikel geef ik een toelichting op het opnemen met de computer en leg ik u uit hoe u uw opnames op de juiste manier kunt opslaan en veilig kunt bewaren. Aan het eind van deze pagina vindt u links naar downloadbare programma's en nuttige websites.

Spring naar de links en downloads onderaan deze pagina

Benodigde hardware:

Het klinkt simpel. U sluit uw cassettespeler aan op uw computer en het opnemen kan beginnen. Dat is inderdaad zo, maar u heeft wel e.e.a. aan hard- en software nodig om zonder problemen te kunnen opnemen.
eerste vereiste voor een opname op de computer is een goede geluidskaart. In principe is dit niet het grootste probleem want in elke recente computer zit tegenwoordig een acceptabele on-board geluids-chip. Over het algemeen zijn die chips van een redelijke kwaliteit. Echter, de mensen die willen gaan voor kwaliteits-opnamen van hun geluidsbronnen doen er goed aan om een betrouwbare en hoogwaardige geluidskaart aan te schaffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een geluidskaart van Focusrite, Edirol, EMU, ESI of Tascam. Deze merken voeren geluidskaarten die heel wat meer in huis hebben dan de gemiddelde on-board-chip. Bent u van plan om met een laptop op te nemen? Overweeg dan een USB-geluidskaart.
Naast de geluidskaart is het ook van belang dat u de juiste kabels aanschaft om de geluidsbron en de computer met elkaar te verbinden. Wilt u (met behulp van een consumentengeluidskaart) opnemen van een cassettespeler of platenspeler dan kunt u daarvoor een kabeltje kopen van 2 keer tulp naar 3,5 mm (mini-jack), voor de leken ook wel bekend als de z.g.n. 'aux-kabel'. Gebruikt u een professionele geluidskaart, raadpleeg dan de handleiding of vraag in de winkel om advies over het aanschaffen van de juiste kabels / verloopstekkers.
Het is de bedoeling dat u de 2 tulpkabeltjes in de uitgang van de cassette- of platenspeler plugt en de 3,5 MM stekker in de line-in van uw geluidskaart. Nu bent u in ieder geval zo ver dat de hardware goed is aangesloten.


Benodigde software:

Voor het digitaal opnemen is het belangrijk dat u een geschikt opnameprogramma kiest. Veel programma's zijn erg duur en met de Windows Geluidsrecorder kunt u helaas geen opnamen langer dan 1 minuut maken.
Enkele veel gebruikte opnamepakketten zijn Adobe Audition en Sony Soundforge. Persoonlijk geef ik echter de voorkeur aan Wave Lab van Steinberg. Dit is echter een zeer prijzig programma waarmee ook allerlei bewerkingen aan het geluid kunnen worden uitgevoerd.
Heeft u een Creative geluidscaart? De bijgeleverde Wave-studio is een prima programma wat voldoet aan de basis-eisen. Ook Nero Wave Editor of het gratis programma Audacity voldoen prima.
De zojuist genoemde programma's zijn uitermate geschikt om goede audio-opnamen te maken. Het is nu alleen nog van belang om de juiste instellingen te bepalen.


De juiste instellingen:

Het enige wat nu nog moet gebeuren voordat u het opnemen kunt starten is de juiste instellingen bepalen. Hiervoor gaat u eerst naar de Windows Volumeregeling (let op, hierbij gaat het om Windows XP). In dit programma moet u een aantal zaken instellen. Allereerst het afspeel volume van de line-ingang. Dit doet u door het menu opties te kiezen en dan op eigenschappen te klikken. Vervolgens kiest u de juiste geluidskaart en de optie afspelen. U selecteert de optie line-in en drukt op ok. Nu kunt u het volume aanpassen, zet de schuifregelaar op circa 75 procent. Verder ook even het vinkje voor dempen uitschakelen.
Daarna moet u het opnamevolume instellen. Dit doet u op dezelfde manier. U kiest bij opties het onderdeel opnemen en selecteert daar ook line-in. Druk op ok en zet ook deze schuifregelaar op 75 procent. Let op, het vinkje voor line-in moet hier wel aan staan!
Voor Windows Vista en Windows 7/8 kunt u het volume instellen door in de taakbalk op het speaker-ikoontje te klikken, of de instellingen te wijzigen in het onderdeel 'geluid' van het configuratiescherm.

Vervolgens gaat u naar uw opnameprogramma en klikt u op het opnameknopje. Hier moet u waarschijnlijk eerst de locatie opgeven (let er op dat u een schijf kiest waarop genoeg ruimte beschikbaar is). Vervolgens kiest u de juiste opnamekwaliteit. Voor een cassette of LP is de standaard PCM Wave-encoder (16 bit 44.1 KHz) goed genoeg. Wilt u opnamen maken vanaf bijvoorbeeld een DAT-recorder dan is 24 bit beter. Nu start u de band of LP en kijkt naar de VU-meter. Speel een stukje af van de plaat of cassette met een hoog geluidsniveau. Zorg dat de meter bij een dergelijk niveau rond de -5 DB zit. Is het volume echt te zacht (rond de -25 of -30 DB) zet dan het opnamevolume (in de Windows Volumeregeling) op 100 procent of regel het volume van de geluidsbron wat bij. Zit u (bij een hoog geluidsniveau) rond die -5 DB dan kunt u starten met het opnemen.
Let op: Ik ga er in deze handleiding wel van uit dat u al wat kennis heeft van een goed opnameprogramma. Heeft u die kennis nog niet, lees dan de bij het programma behorende documentatie goed door.


Het opnemen:

U bent dus klaar met het maken van de instellingen. Stel de geluidsbron op zo'n manier in dat u direct kunt starten. Zorg er wel voor dat de Windows Taakplanner uit staat en dat er geen achtergrondprogramma's (zoals virusscanners e.d.) draaien. Schakel (voor een optimaal resultaat) ook uw netwerkkaart(en) uit zodat de computer geen activiteit van het internet ondervindt. Druk nu op record of opnemen en de opname is gestart. Start nu ook de geluidsbron. Het is het beste dat u tijdens de eerste opname een tijdje bij uw computer blijft om het volume nog even in de gaten te houden. Een uitschieter van -2 DB is echt niet erg, en als de meter soms even op -25 DB staat is dat ook geen probleem, het volume van de geluidsbron kan immers flink schommelen. Als het gemiddelde rond de -10 DB ligt is het prima.

Gebruik de computer niet voor andere doeleinden tijdens het opnemen, dit kan tikken en hapers in de opname veroorzaken. Is het volume goed dan kunt u gerust wat gaan drinken of even met de hond naar buiten. Het is voorlopig niet nodig dat u uw computer gebruikt. Houd wel goed in de gaten hoe lang het afspelen duurt. Het schiet niet op als uw computer een volledige nacht opneemt, dit kost alleen maar extra tijd, schijfruimte en energie. Is de geluidsbron klaar met afspelen, stop dan de opname. U kunt natuurlijk ook een tijdslimiet instellen. Reageert de computer even niet zo snel na het klikken op de stopknop, wacht dan rustig af want het opnemen kan veel vragen van de processor of het interne geheugen.
Sommige programma's slaan het bestand al op tijdens de opname, andere programma's doen dit na de opname. Beschikt u over een programma dat de opname pas achteraf opslaat? Maak dan eerst een backup en ga daarna pas in de opname knippen. Dit voorkomt onnodige problemen of eventueel gegevensverlies.


Na het opslaan van uw opname kunt u de opname gaan bewerken. Allereerst begint u met het wegknippen van de lege stukken. Dit werkt in elk programma anders, daarom licht ik alleen de basis toe.
Eerst knipt u het voorstukje weg. Dit kan in Adobe Audition door met de cursor te schuiven tot de geluidsbron begint met afspelen. Zorg dat u ongeveer een halve seconde (mag ook iets minder) over houdt. Selecteer het voorstuk met de toetsen Shift + Control + Home en verwijder het met Delete. In Wave Lab kan dit door met de spatiebalk het afspelen te starten totdat u bij het afspelen van de bron bent. Selecteren kan met de toetsen Shift + Home en verwijderen met Delete. Moest de lp of cassette omgedraaid worden dan kunt u het lege stukje (op de opname) uiteraard ook gewoon weg knippen door het te selecteren en te verwijderen. Ook bij het achterstukje kunt u dit doen. Is uw opname geknipt dan kunt u des noods nog wat poetsmiddeltjes gebruiken om de opname te verbeteren. Denk hierbij aan een goede ruis-onderdrukker en een eventuele plug-in die het geluidsniveau wat meer gelijk kan trekken (een compressor-limiter bijvoorbeeld) (met name bij opnamen met veel spraak of volumeverschil). Daarna kunt u het volume verhogen zodat u later nooit het probleem hebt dat een opname te zacht is. Dit doet u door de hele opname te selecteren met control + a en de opname te normaliseren naar -1 DB. De opname is dan niet te hard (kraakt en clipt niet) maar is toch goed te beluisteren op uw geluidsinstallatie of in de auto.

Uw opname is nu klaar om te worden opgeslagen. Wilt u een CD van de opname maken dan kunt u de opname eventueel nog in stukjes knippen. Voordat u dit doet moet u de opname eerst nogmaals als ongecomprimeerd geluidsbestand opslaan zodat bij storingen de opname niet weer helemaal opnieuw bewerkt hoeft te worden. Na het opslaan kunt u de opname omzetten naar een gecomprimeerd geluidsbestand (bijvoorbeeld mp3).
Wilt u de opname op CD branden dan is het verstandig om dit vanuit het ongecomprimeerde bestand te doen. De CD kunt u bijvoorbeeld branden met Nero Burningrom of met het brandprogramma van Windows. Voor de veiligheid is het raadzaam om uw opname ook nog extra als mp3-bestand op de PC op te slaan omdat er met een CD altijd wat fout kan gaan.


www.soundblaster.com De website van de creative soundblaster geluidskaarten
www.adobe.com De website van adobe, voor onderandere Adobe Audition
www.nero.com
De website van het brandprogramma Nero


Bovenstaand artikel bevat een aantal basis-tips en is zeker geen complete handleiding. Bovendien ben ik geen professional maar een enthousiaste hobbyist. Heeft u na dit artikel nog vragen of suggesties, neem gerust contact op! Ziet u zelf geen kans om uw cassettes te digitaliseren? Stuur gewoon een mail, zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.